TECO - Automatizace - Novinky a články

 

Novinky a články

Slovenská prezidentka darovala papežovi nabíječku elektromobilů

14.10.2021 | Kategorie: Novinky |

V září proběhla čtyřdenní návštěva papeže Františka na Slovensku. Jedním z oficiálních darů prezidentky Čaputové papežovi byla nabíjecí stanice pro elektromobily, které si papež velmi oblíbil. Chytrou nabíječku pro papeže vyrobila slovenská scaleupová firma AgeVolt. Jejím základním prvkem je náš řídicí systém Tecomat Foxtrot.


Darovaná nabíječka je unikátní hned z několika důvodů. Jedná se o první kus nového modelu Next, který má o 40 % menší  objem než předchozí modely AgeVolt a celková hmotnost nabíjecí stanice je pouze 4 kg. Mnohé z použitých komponentů jsou vyrobeny z recyklovaných materiálů a neméně zajímavé jsou také funkční vlastnosti nabíječek AgeVolt. 

Jejich základním prvkem je řídicí systém nové generace Tecomat Foxtrot. Ten umožňuje komunikaci nabíječky s hlavním elektroměrem a přes nabíjecí zásuvku také s elektromobilem. Displej s klávesnící a řízená barevná signalizace, které jsou součástí Foxtrotu, umožňují komunikaci s uživatelem a díky zabezpečeným komunikačním kanálům je možná také dálková správa nabíječky přes internet.

Tato robustní, na mnoha jiných případěch ověřená hardwarová platforma Foxtrotu umožnila společnosti AgeVolt vývoj komplexního řešení, které v případě jedné či více nabíječek v soustavě nepřetržitě vyhodnocuje aktuální spotřebu elektrické energie. V reálném čase tak  rozhoduje o výkonu nabíjení každého připojeného elektromobilu tak, aby nedošlo k překročení maximálního odběru elektrické energie. Zároveň je ale nabíjí tak, aby byla efektivně využita všechna dostupná energie. 

Pro nabíjení elektromobilů je tedy možné využít existující elektrickou přípojku bez obav z přetížení sítě, bez nutnosti navýšení hodnot jističe nebo sjednané rezervované kapacity. Díky Foxtrotu se nabíječky AgeVolt flexibilně přizpůsobí jakémkoli provozovateli. Od parkovišť u hotelů, obchodních center a supermarketů přes nabíjení na firemních parkovištích během pracovní doby až po domácí stání u rodinného domu, kde nabíjení může být navázáno třeba na obnovitelné zdroje - fotovoltaiku nebo nově i bateriové uložiště.

Všechny nabíječky AgeVolt lze také připojit do sítě AgeVolt Digital Platform a profitovat tak ze sdílení s širokou veřejností. Uživatelé mají samozřejmě k dispozici přehledné statistiky o svých nabíjeních, cenách a spotřebě. AgeVolt nabíjecí systém umožňuje také použití s jinými typy nabíječek. Svou flexibilitou a chytrým řídícím systémem aktivně přispívá ke snižování emisí CO2. Nabíjecí stanice, kterou obdržel papež, má stejně jako jiné výrobky od společnosti AgeVolt, garantované doživotní aktualizace.

 Papež dostal od prezidentky nabíječku elektromobilů

Nabíjecí stanice AgeVolt s řídicím systémem Tecomat Foxtrot